Sunday, 3 February 2013

Resepi 1: Masak Lodeh ala Sabah bah

Masak lodeh adalah salah satu makanan yang popular di Nusantara. Setiap kali adanya majlis dan perayaan, pasti masakan ini menjadi hidangan. Kini, masakan ini telah menjadi salah satu masakan wajib untuk kaum melayu juga. Bukan saja ianya di hidangkan di negeri Johor, tetapi juga ianya turut mendapat sambutan sehingga ke bumi di bawah bayu. Mana lagi kalau bukan rumah saya! :)

Resepi ini telah diolah oleh seorang tukang masak tegar di rumah. Siapa lagi kalau bukan, Kak Imah :) Hapir setiap resepi yang bakal di kongsikan dalam blog ini merupakan resepi yang diturunkan oleh Kak Imah. Bila melihat rupa masak lodeh ni pasti tergambar akan kepayahan memasaknya. Sebenarnya, memasak masak lodeh ni bukanlah sesuatu yang rumit. Asalkan kena pada caranya, pasti akan merasai kemudahanya. Nak tahu apa resepinya? Berikut adalah cara-cara untuk memasak "masak lodeh ala sabah bah".

Bahan-Bahan. 
1. Bawang putih, bawang merah, cili besar, cili api di kisar bersama udang kering dan kunyit.
2. Udang segar tanpa kulit.
3. Santan
4. Sayur-sayuran ( resepi kali ini menggunakan sayur kacang buncis dan lobak).
5. Tempe, Fucuk & Suun (kalau ada tauhu kering lagi best).
6. Hirisan cili.
7. Minyak

Cara-cara:
1. Mula-mula tumis bahan kisaran tadi sehingga garing dan pecah minyak.
2. Setelah itu masukkan udang dan lobak, gaul sehingga sedikit empuk dah sebati.
3. Bila dah pecah minyak masukkan santan dan gaul perlahan untuk mengelakkan santan berketul.
4. Agak-agak nak mendidih masukkan tempe, suun dan fucuk.
5. Bila dah mendidih, masukkan kacang buncis. Masukkan garam untuk memberi perasa.

Tadaaaaa..dah siap pun. Mudah bukan?




No comments:

Post a Comment